Görbe tükör Rólunk - Nekünk

Anyai döntések - minden nézőpontból ;)

Anyai döntések - minden nézőpontból ;)

Gumicumi vagy ujjszopi?

2018. október 20. - Anett0721

 

A babákról az emberek általában azt hiszik, a baba valamit mindenképpen szopizni akar, legyen ez cumi, vagy annak hiányában hüvelykujj. Hadd kezdjem a véleményekkel:

  • Ne cumizzon a baba, mert a fogai kiállnak majd.
  • Ne cumizzon a baba, mert ha rászokik, még három évesen is küzdhetsz a leszoktatással.
  • Ne cumizzon a baba, mert ha csak azzal tanulni meg aludni, éjjelente kelhetsz fel huszonötször, hogy visszatedd a szájába, amíg egyedül nem megy neki.
  • Azért, mert nem cumizik, még nem fog feltétlenül ujjacskát szopni, hiszen ha elkezd mászni, pakolni (amely tevékenységekhez kellenek ám a kezei) úgysem fogja a szájában tartani az ujját, hiszen szüksége van a kezére a mozdulataihoz.

És a kontrák:

  • Inkább cumizzon, mint az ujját szopja, az ujjszopás jobban deformálja ugyanis a fogakat.
  • A cumiról könnyebb leszoktatni, mint az ujjszopiról, ugyanis a cumit minden nap kicsivel rövidebbre vághatod, vagy elviheti a cica, ezeket a hüvelykujjacskával azonban értelemszerűen nem lehet megtenni.
  • Nem minden baba ébred ám fel arra, hogy kiesett a cumi, ne ez döntsön.
  • Egyáltalán nem biztos, hogy az ujjszopásról majd leszokik, ha mászni kezd, vagy pakolni, sőt, lehet, hogy ő olyan típusú baba, aki annyira rászokik majd az ujjszopira, hogy ez a mozgásfejlődésében is akadályozza majd – azaz, inkább választja, hogy lecsücsül, és ujjacskát szopizik, vagy megpróbál egy kézzel mászni, pakolni meg simán lehet fél kézzel is. Elvégre gondolj bele: minden baba mászik egyszer, meg pakol, és mégis vannak olyanok közöttük, akik akár négy-öt éves korukig is szopják az ujjukat. Tehát ők is megoldották valahogy…

Itt is aranyszabály „a minden gyerek más” elv. Levinek volt egy igen sírós időszaka, sírt a kocsiban, sírt vendégségben, sírt alvás előtt. Voltak, akik azt tanácsolták, adjak neki cumit, mert az talán megnyugtatja. Megpróbáltam (én olyan vagyok, hogy sok mindent megpróbálok, nem zárkózom el kategorikusan a dolgoktól, hacsak nem valami égbekiáltó ostobaságot hallok, de eddig még senki nem tanácsolt olyat, hogy térdepeltessem üvegszilánkon, vagy etessem chilivel – oké, ez kicsit végletes, mert hát bevallom, nálam is vannak dolgok, amiket nem akarok kipróbálni, de nem a hiedelmek miatt, hanem egyszerűen azért, mert nekem kényelmetlen, vagy nem érzem, hogy Levinek kényelmesebb lenne, mint az általam választott megoldás). Nem kellett neki, kiköpte, nem tudta, mit csináljon vele. Aztán, két hónap múlva, amikor ismét volt egy pityergős korszaka, ismét megpróbáltam. Szerette. De nem szokott rá – csak és kizárólag autóban, elalváshoz használta, semmikor máskor nem volt rá szüksége Tehát végül is nem csak babája válogatja, hanem babája kora és hangulata is, hogy

  1. egyáltalán elfogadja-e
  2. rászokik-e
  3. amennyiben nem szokik rá, az ujjacskára rászokik-e helyette

Barátnőm babája első perctől nem fogadta el a cumit, meg később sem, de a hüvelykujja sem lett legjobb haverja, ő ilyen típus. Én azt mondom, ebben a kérdésben döntsön az, ami a legjobb a babának. Ha nem kell neki, hiába dugdossuk a szájába, ha meg a könnyáradatot elapaszthatjuk vele, érdemes elgondolkodni azon, mégis adjuk oda neki azt a cumit, kreatív, okos felnőttek révén megtaláljuk a megoldást a leszoktatásra. Aki pedig esetleg a fent említett szopizavartól fél, úgysem ez alapján fog dönteni. Lehet már kapni mindenféle cumit, éjjel világítósat azoknak, akik sírnak, ha nem találják a sötét kis kuckójukban éjjel felébredve, leesés közben becsukódósat a cumit folyton ledobálóknak és kiejtőknek, valamint mellbimbó formájút és kialakításút a szopizavartól tartó édesanyák babáinak, illetve én már halálfejeset is láttam, meg Hello Kittyset a divatozóknak. Csak a pénztárca szabhat határokat, és persze az elveid.

 Kislányom most 14 hónapos, nagy gumicumis. Aminek örülök, mert nem veszi a szájába az összes apró kacatot amit talál, ugyanis sajnos hajlamos rá, és ha nem lenne cumi a szájában, folyton szedegetném belőle a bátyja legóit :)

A bejegyzés trackback címe:

https://anya-lizis.blog.hu/api/trackback/id/tr8614312389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása